Banánový chlebíček – recept
Banánový chlebíček je vhodné
upéct, když nám doma zůstanou přezrálé banány, které už nikdo nechce jíst. Svou
velmi sladkou chutí se totiž takové banány přesně hodí do tohoto receptu. Mým
záměrem bylo upéct chlebíček, který by měl minimum přidaného cukru. Přidala
jsem pouze 20 g vanilkového cukru a upečený chlebíček rozkrájela na 20 kousků,
takže na 1 kousek vyšel pouze 1 g
přidaného cukru.
Suroviny:
- Celozrnná mouka 250 g
- Banány 350 g (bez slupky)
- 100% arašídové máslo 100g
- Mléko polotučné 70 ml (můžete přidat i více, pokud se vám těsto zdá tuhé)
- Vejce 3 ks
- Vanilkový cukr 20 g
- Kypřící prášek 6 g
- Skořice
Postup: Mouku smícháme se skořicí a cukrem. V druhé nádobě rozmixujeme banány (co nejvíce přezrálé), arašídové máslo a mléko. Sypkou směs vmícháme do tekuté, a pokud se nám těsto zdá tuhé, přidáme ještě trochu mléka. Nakonec přidáme kypřící prášek. Pečeme asi 30 minut na 180 °C.
Pokud máte doma čekankový sirup, můžete jej vyměnit za vanilkový cukr, navýšíte tím obsah vlákniny a v případě, že chcete navýšit obsah bílkovin, část mouky nahraďte proteinem. Chlebíček se hodí třeba na svačinu k bílému jogurtu, tvarohu, kefíru…😊
Nutriční hodnoty na 1
plátek:
Energetická hodnota 750 kJ
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 14 g
Tuky 4 g
Vláknina 1,5 g
Dobrou chuť! 😊
Komentáře
Okomentovat